Spongebob:

Spongebob:

Tuesday

Shepherd Pie

Assalamualaikum, Hi. Ada orang tanya recipe Shepherd Pie. Padahal kan banyak ada dekat google. Bahaha, gurau. Yelah, mana tau aku punya nampak lagi senang, kan? Ini pun sebenarnya ambik dari Facebook. (Sorry, tak ingat siapa nama dia) Well, ni la recipe dia:

Bahan inti:
 -> 1 labu bawang besar (potong dadu)
-> 5 ulas bawang putih (cincang-cincang juga) 
-> 1 biji tomato (potong dadu)
-> 1 tin tomato puree 
-> 1 tin cendawan butang (hiris nipis)
-> 1 paket daging/ayam cincang
-> 1 sudu kecil serbuk lada hitam
-> 1 sudu kecil oregano (choice: kalau taknak pun takpa)
-> 2 sudu besar cili sos
-> Sedikit daun ketumbar/daun sup (hiris)
-> 2 sudu besar butter/margerin/planta/garam

Cara inti:       
-> Panaskan butter dan tumis bawang besar, bawang putih sampai wangi
-> Masukkan daging/ayam cincang tadi and gaul sebati
-> Masukkan tomato puree, sos cili, serbuk lada hitam, oregano & daun ketumbar/daun sup
-> Kacau bagi rata  
-> Masukkan tomato/cendawan butang & kacau lagi dan perasakan
-> Dah siap inti tu, ketepikan sekejap.        

Bahan potato
-> 10 biji kentang (kalau kecik la. Kalau besar, guna dalam 6 biji)
-> 3 sudu besar butter/margerin/planta
-> 1 sudu kecil lada sulah 
-> 1/4 cawan fresh milk/full cream
-> Sedikit garam/serbuk secukup rasa

Cara:
-> Buang kulit kentang dan potong dadu besar besar
-> Rebus kentang sampai empuk
-> Dah empuk tu, toskan air & mash kentang tu
-> Mash sampai hancur, ala-ala nak buat mashed potato
-> Masukkan butter. lada sulah, garam & fresh milk
-> Kacau sebati & ketepi kan kejap (jangan lupa rasa sedap/tak!)

Cara nak layer:
-> Sediakan loyang/bekas aluminium foil
-> Lapiskan mash potato tadi (Jangan habiskan semua, guna setakat nak rasakan lapisan tu)
-> Letak semua inti tadi & ratakan 
-> Kemudian, lapiskan dengan lebihan mash motato atas inti tu & ratakan lagi
-> Ambik telur kuning dari sebiji telur tu & pukul sebati
-> Sapukan telur kuning tu atas lapisan mash potato & gariskan bentuk tikar(suka hati) guna garfu
-> Bakar dalam oven dengan suhu 180-200'C dalam 25-30 minit
-> Kira bila topping tu dah warna perang, bawak la keluar
-> Hidang. 

Selamat mencuba! 

No comments:

Post a Comment